maandag 26 september 2022

www.qajaq.nl

         
  • English
... Home
Rollen met Helen Wilson
dinsdag 21 juni 2011

Image

Afgelopen weekeinde, 18 en 19 juni, waren de Groenland stijl rolling-clinics door Helen Wilson op camping het Stoetenslagh.
Samen met mijn zoon Marnix ben ik hier naar toe geweest om meer te leren over het Groenland stijl rollen en de boel weer eens bij te schaven.
De organisatie was in handen van Freek en Andre, die op deze camping al vaker workshops Groenland stijl rollen organiseren. Aan Groenland stijl kajaks was geen gebrek dankzij de sponsoring door kajakcentrum Arjen Bloem  en Tahe Marine Kayaks. De deelnemers konden kiezen uit de diverse Tahe Greenland's of de Black Pearl van Seabird Designs (tot voor kort alleen als zelfbouw kajak te krijgen).

Laatst geupdate op ( vrijdag 24 juni 2011 )
Lees meer...
 
Helen Wilson geeft rolling clinic - 18/19 juni
zondag 20 februari 2011

Een van de bekendste Greenlandstyle rolling goeroe's, de Amerikaanse Helen Wilson , komt naar Nederland.
Arend Bloem en Tahé Marine Zweden, hebben de drijvende kracht achter  zeekayakforum.nl (Freek Knol) gevraagd om dit evenement te organiseren.

De datum is bekend; 18 en 19 juni.

Meer informatie is te vinden op het zeekayak forum . Door sponsoring van Kanocentrum Arjan Bloem kunnen de kosten laag gehouden worden.

Klik op lees meer voor de trailer van Helen's DVD.

Laatst geupdate op ( zondag 20 februari 2011 )
Lees meer...
 
Een nieuwe Masik is uit
woensdag 29 september 2010

Masik zomer 2010Op de website van Qajaq USA staat weer een Masik klaar om te downloaden. De Masik is een online tijdschrift dat wordt uitgegeven door Qajaq USA en verschijnt een aantal malen per jaar.

In deze editie de volgende onderwerpen (in het engels):

# The UK Traditional Kayak Meeting 2009 -  by Bill Samson
# Teaching Rolling  - The Human Kayak Method -by Helen Wilson
# Editor's Letter - by Tom Milani
# President's Letter - by Greg Stamer
# Getting Started on Ropes - by Dubside
# Dubside talks with the President of Qaannat Kattuffiat  - Interview with Dubside and Niels Thomassen
# Preparing for Greenland - by Jeanette Rogers
# Greg Stamer talks with the President of Qajaq Japan - as transcribed by Dubside
# Experience SSTIKS - by Jeanette Roger
# Making a Tuilik, Akuilisaq, & Cockpit Cover - by Dana Rutherford
# Paddle Survey - by Roy Martin

Via deze link kom je op de download pagina voor de Masik.
Veel lees plezier.

Laatst geupdate op ( woensdag 29 september 2010 )
 
Rollen met Marnix
maandag 28 september 2009

Balance Brace Marnix Eindelijk even tijd om een stukje toe te voegen aan de website. Een week of 2 geleden ben ik met mijn zoon Marnix naar Seumeren geweest, een recreatieplas bij Barneveld/Voorthuizen. Hij wilde nu toch wel eens leren eskimoteren. Oorsponkelijk zou dit gebeuren tijdens de vakantie in Italie, maar dat is er daar op een of andere manier niet van gekomen.

 Na het wennen aan onder de kajak hangen en een paar keer de balance brace en scullen oefenen, begonnen we met het echte werk.
En al bij de eerste keer kwam Marnix nagenoeg zonder hulp boven en zo'n vijf minuten later al zonder enige hulp.
Je kan je voorstellen dat ik naast verbaasd ook erg trots ben.

Ga naar de pagina om het filmpje op YouTube te bekijken.

Laatst geupdate op ( maandag 28 september 2009 )
Lees meer...
 
Een traditionele kano bouwen
zaterdag 06 juni 2009

Birch bark canoeEen aantal weken geleden werd een link naar een documentaire over het bouwen van een berkenbast kano gepost op het qajaqUSA forum.
Het is een film zonder commentaar dat het gehele proces van het  bouwen laat zien. Van het "oogsten" van de bast tot en met het varen. En tussendoor fascinerende staaltjes vakmanschap in het bewerken van de materialen tot het de juiste vorm heeft. Ondanks het ontbreken van commentaar geeft deze documentaire een heel goed beeld van het bouwen van een dergelijke kano.
Enig zitvlees is wel vereist, de film duurt bijna een uur maar het is wel de moeite waard.

Klik hier om deze documentaire te bekijken.

Een dergelijke documentaire is ook al eens gemaakt door survival goeroe Ray Mears en deze is voorzien van iets meer commentaar. Op youtube kan je deze docu vinden (opgesplitst in 7 delen). 

Laatst geupdate op ( dinsdag 09 juni 2009 )
 
Instructie video - touw oefeningen
maandag 30 maart 2009

Ik kwam deze video vandaag tegen op het QajaqUSA forum . Duane Strosaker laat een aantal van de oefeningen zien die op de competitie lijst staan bij de Groenlandse kampioenschappen.

Wat me opviel aan deze video is de heldere instructie en uitvoering van de instructie over hoe rond te komen als je op de touwen zit. Het wordt duidelijk dat ook hier niet alles op kracht gaat maar op souplesse. Let bijvoorbeeld op 1:20 in de video, eerst het been en dan volgt de rest "bijna" vanzelf.

(Let op: de tekst verdwijnt grotendeels als de video opent)

Laatst geupdate op ( maandag 30 maart 2009 )
Lees meer...
 
Het eerste zaadje is jaren geleden gelegd
vrijdag 20 februari 2009

Het eerste zaadje is jaren geleden gelegd: tijdens een ijzige wintertocht op de Grevelingen gaf Frans vd Lelie ons een houten peddel. Vreemd, een dergelijk smal blad, je voelde het water zomaar zingen door de peddel, je voelde alle trillingen van het water naar je handen gaan, zo is het begonnen.
Daarna meer en meer kilometers peddelen met die rare tandenstoker, de kajak van Freya H uitproberen tijdens een workshop, voor het eerst in een zelf gebouwde skin-on-frame van Tom en Dick zitten. Zo is het van droom wens idee naar spijkers met koppen (uhum nietjes in strippen) en uiteindelijk resultaat gegaan.

 Black Pearl in white

Laatst geupdate op ( vrijdag 20 februari 2009 )
Lees meer...
 
Workshop paddle carving
vrijdag 20 februari 2009

In samenwerking met de Canadese Tsimshian kunstenaar Ed Bryant North West Coast Trading organiseert stichting Paddlelife een workshop waarin de deelnemer op traditionele wijze een kano peddel vervaardigd. De vervaardigde peddel is enerzijds te beschouwen als kunstobject, maar kan tevens daadwerkelijk worden gebruikt in het water.

De workshop vereist een minimale deelname van 8 personen en zal gedurende 2 dagen plaatsvinden. Uitgangspunt is dat de eerste dag wordt gewerkt van 10.00 uur tot 18.00 uur. De tweede dag zal naar verwachting worden gestart rond 10.00 uur en zal rond de klok van 16.00 uur de workshop worden afgerond. De lunch zal rond de klok van 12.30 plaatsvinden maar dit kan altijd in overleg met de groep worden aangepast. Tussentijds zullen kleine pauzes worden gehouden. Op de tweede dag zal, gezien de tijd, er geen uitgebreide lunch zijn. Er wordt echter wel gelegenheid geboden om tussendoor een hapje te kunnen eten.

LET OP: We brengen deze workshop hier onder de aandacht, maar dit is niet de workshop die qajaq.nl organiseert. De aankondigig hiervan volg binnenkort. 

Lees meer...
 
Eerste vaart Black Pearl in Zeeland
dinsdag 27 januari 2009

Monique in de Black Pearl

Het is zover: zondag 25 januari is de Black Pearl voor het eerst in het zoute water gegaan, op het beschutte Veerse meer. Het voelde fantastisch: uit de werkplaats en nu in het water. Het peddelen was heerlijk: de kajak reageert heel direct, is erg wendbaar en rolde makkelijk ( ik had geen zitje, voetsteun of andere vormen van steun dat was wel een beetje stuntelen) De BP voelt iets wiebeliger dan mijn “gewone” kajak (een Avocet) maar dat en de kleinere kuip is een kwestie van langzaam wennen…..

Lees meer...
 
De dek strips aanbrengen (6 uur)
maandag 26 januari 2009
De volgende fase is aangebroken. Na de romp gaan we nu werken aan het dek.

Laatst geupdate op ( maandag 26 januari 2009 )
Lees meer...
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 Volgende > Einde >>

Resultaten 1 - 10 van 44
..