vrijdag 27 mei 2022

www.qajaq.nl

         
  • English
... Home
Aanbrengen van de glasvezel/epoxy laag (4 uur + 11 uur) PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
zondag 12 oktober 2008

Een spannend moment breekt aan. Het aanbrengen van de laag glasvezel met epoxy. De eerste klus is het verzadigen van de bovenlaag hout met epoxy. Dit wordt gedaan zodat de epoxy die ik straks opbreng om de glasvezel te verzadigen niet meer wordt opgezogen door het hout eronder. Bovendien hecht het laag glasvezel en epoxy hierdoor beter met het hout. Ongeveer 100ml epoxy is voldoende voor deze laag en alle overtollige epoxy wordt na een 3/4 uur met een katoenen doek van de romp afgehaald om te voorkomen dat er een te dikke laag epoxy op het hout ontstaat.
Als de eerste laag, de verzadigingslaag, epoxy voldoende is uitgehard (net niet meer plakkerig), wordt de glasvezel mat vanaf de rol afgemeten en dan optimaal (diagonaal) over de romp de gelegd, hierdoor plooit de glasvezel beter rondom de scherpe punten en hoef ik nergens in te knippen om plooien weg te werken. Het overtollige glasvezel knip ik af, zodat ik er niet op kan gaan staan tijdens het uitsmeren van de epoxy en bovendien zijn deze stukken dusdanig groot dat ik ze later met wat passen en meten aan de onderkant van het dek kan gebruiken.
Het uitsmeren van de epoxy (tweede laag) over de glasvezel doe ik met een grote plastic spatel, hard drukken is niet nodig (en zelf onwenselijk omdat je dan de glasvezel laag kan beschadigen) omdat de glasvezel zich bijna vanzelf volzuigt met de epoxy. Een fascinerend gezicht als je de witte glasvezel ineens transparant ziet worden en de kleur aannemen van het onderliggende hout. Als alle glasvezel transparant is geworden en de epoxy al een beetje stroperig begint te worden haal ik nog zoveel mogelijk overtollige epoxy weg met de spatel (wederom niet al te veel druk uitoefenend op de spatel). Dat scheelt later weer met schuren. Er is voldoende epoxy gebruikt als de structuur van de glasvezel nog net zichtbaar is.
De derde laag epoxy wordt met een kwast dun opgesmeerd nadat laag twee ook net niet meer plakt. Als deze laag is opgebracht is de structuur van de glasvezel (net) niet meer zichtbaar.

Na een week uitharden kan de romp van de bouwbalk worden gehaald en omgedraaid om de binnenkant te doen. De binnenkant schuur ik helemaal met de hand door constant cirkels te draaien. Omdat er hier geen epoxy laag zit gaat gaat het verrassend makkelijk. Als het schuren gedaan is, dan herhaald zich het epoxy proces zoals hier boven beschreven. Aan de hele binnenkant heb ik ongeveer 11 uur besteed.

In alle gevallen is de epoxy opgewarmd tot het een dunne siroop wordt om het beter te laten vloeien.

glasvezel
glasvezel over de romp
glasvezel en epoxy
Epoxy aangebracht over de glasvezel
de romp
We hebben een romp

 

Laatst geupdate op ( zondag 12 oktober 2008 )
 
< Vorige   Volgende >
..