woensdag 17 augustus 2022

www.qajaq.nl

         
  • English
... Home arrow Black Pearl arrow De romp bekleden met strips (7 uur)
De romp bekleden met strips (7 uur) PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
vrijdag 09 mei 2008

de 1ste stripsNu de mallen op de bouwbalk staan, kan worden begonnen met het opbouwen van de romp. Als eerste worden de strips voor de kiel en zeeg geplaatst. Daarna bevestig ik de strips tussen de zeeg en de kiel vanaf de zeeglijn. Daarbij wordt telkens aan beide zijden een strip bevestigd om te voorkomen dat 1 kant onder spanning komt te staan en de romp scheef trekt. Gestaag krijgt de romp zo zijn vorm en begint het op een kajak te lijken.
Omdat ik werk met strips van maximaal 4,8m lang, moeten er in de eerste 10 strips aan wwesrzijden een las worden gemaakt. Na het zien van de rechte las die Valerie in haar Soul Mate kano heeft gemaakt, was ik overtuigd dat dit eenvoudigste las is om te maken en de minst opvallende als je het hout wil tonen (dus niet dekkend lakken). Indien goed gemaakt levert dit een strakke las in een fraaie rechte hoek op de naden van de strips. Om er voor te zorgen dat de lassen op hun plaast blijven plaats ik met lijm uit een lijmpistool een blokje van rest strips (plm 5cm, zie foto) achter iedere las (zie ook de foto set 1 hieronder).
Als ik met de strips bij de kimlijn kom dan wordt het iets lastiger omdat de strip dan over de gehele lengte in drie dimensies (in de lengte, van buiten naar binnen en gedraaid over de lengte) moet worden gebogen. Gelukkig is dit maar 1 strip aan elke zijde.
De bodem wordt van buiten naar binnen opgevuld met strips en dat houdt in dat met iedere volgende strip, de uiteinden van de strip schuiner moeten worden afgewerkt om passend te krijgen. Dit was een klusje dat in eerste instantie nogal complex leek, maar al snel had ik de slag te pakken. Stapsgewijs gaat dit alsvolgt (zie ook de foto set 2 hieronder).
1. iedere strip wordt eerst vanuit het midden zover mogelijk vastgeniet.
2. de strip wordt afgetekend op de punten waar deze de kielstrips moet gaan raken
3. de strip iets ruimer afzagen dan afgetekend
4. schaaf de strip tot op de aftekening en controleer regelmatig of het al past.
5. plaast de strip
6. herhaal 2 t/m 5 voor de ander zijde
Op deze wijze gaat het redelijk voorspelbaar en heb ik maar 1 strip verspeeld omdat ik iets te enthousiast had geschaafd. De laatste 2 strips in het midden lukken niet meer op deze wijze en die moeten met steeds passen en weer schaven passend worden gemaakt.

Bij het bevestigen van de strips heb ik een foutje gemaakt. Omdat de Black Pearl een kajak is met een harde kimlijn was het verstandiger geweest om na het bevestigen van de kiel en zeegstrips ook een strip te zetten op de kim lijn. Dit geeft een hardere kimlijn over de gehele lengte van de kajak. Omdat ik dit heb "verzuimd" is bij mijn Black Pearl de kimlijn op een aantal plaatsen iets minder hard dan hij had kunnen zijn.

de gestripte romp
de gestripte romp
 
de gestripte romp
de gestripte romp
 

Foto set 1: Een rechte las in een strip

de rechte las
 De rechte las
blokje hout achter de las
 Het blokje hout  achter de las

Foto set 2: Het plaatsen van een strip in de bodem

strip in het midden vastgezet
 1. vastzetten van de strip

zaagsnede aftekenen
 2. strip aftekenen
afzagen van de strip
 3. iets ruimer afzagen

op maat schaven
 4. strip op maat schaven

strip geplaatst
 5. strip plaatsen

 
 

 

Laatst geupdate op ( dinsdag 13 mei 2008 )
 
< Vorige   Volgende >
..