zondag 24 september 2017

www.qajaq.nl

         
  • English
... Home arrow Black Pearl arrow Het zagen van de strips (6 uur)
Het zagen van de strips (6 uur) PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
donderdag 10 april 2008
Zaag geleiderOp 7 april is het na lang aarzelen en zoeken dan eindelijk zover. Ik heb het hout gekocht om de Black Pearl te gaan bouwen. En dan niet een compleet pakket kant en klare strips maar 10 planken vurenhout van 4,8 meter, 15 cm breed en 1,8 cm dik.
Dan breekt een saaie tijdrovende klus aan, het zagen van de planken tot allemaal strips van plm. 5mm dik. Dit doe ik met een handcirkelzaag die telkens weer (al lopend) langs de plank wordt gehaald.
Omdat de standaard geleider erg klein is en de cirkelzaag precies op de goede plaats een paar gaatjes heeft, heb ik een stuk hout (zie foto) op de juiste afstand geschroefd als geleider. Dit levert strips op van nagennoeg dezelfde dikte.
Om de planken op hun plaats te houden tijdens het zagen zijn ze vastgespijkert op een dikke balk van op elkaar gestapelde planken die later zullen worden gebruikt voor de bouwbalk. Dat levert een behoorlijk stevig platform op om alle strips te zagen. Ik houd af en toe slechts 2 cm breedte over dat niet meer op deze wijze gezaagd kan worden.
Dit klusje kost me ongeveer 6 uur.

Opmerkingen -
Hout:
Ik ben lang op zoek geweest naar 2cm dikke planken en ongeveer 6 meter lang, maar die zijn in de reguliere bouwmarkten en houthandels niet te vinden. Ik heb uiteindelijk genoegen genomen met 1,8cm dik en 4,8m lange planken. Dat houdt in dat ik in de langste strips lassen zal moeten maken. Dat lijkt iets om tegen op te zien maar uiteindelijk valt het best mee. Ik ga in de lange strips rechte lassen maken en zal deze op zijn plaats houden door aan de achterzijde tijdelijk een klein blokje hout (restjes van strips) te plaatsen met een klein beetje lijm uit een lijmpistool (hot glue). Dit is slechts nodig in ongeveer 10% van de strips, de rest is korter dan 4,8m.

zagen van de stripsVeiligheid:
Door de krappe afstelling van de cirkelzaag, 5 mm, en de houten geleider, kan de veiligheidskap van de zaag niet meer naar beneden. Dit zal bij veel handcirkelzagen het geval zijn. Als je zo gaat zagen, realiseer je dan dat dit een extra gevaar oplevert. Zodra je de zaag immers bij het einde van de zaagsnede uit het hout haalt en deze uitzet zal het zaagblad toch nog enige tijd op voldoende snelheid ronddraaien om lelijke verwondingen te kunnen veroorzaken. Blijf daarom constant attent en geconcentreerd werken.
Laatst geupdate op ( donderdag 24 april 2008 )
 
< Vorige
..