vrijdag 27 mei 2022

www.qajaq.nl

         
  • English
... Home
TKBN tocht IJmeer PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Dick van Zanten   
maandag 31 maart 2008

Even uitblazen achter Pampus
Even uitblazen achter Pampus
Op zondag 30 maart was een tocht gepland door de TKBN, en wel van het Almeerderzand naar Durgerdam en weer terug. Tom was Helaas verhinderd en zo vertrok ik 's morgens in alle vroegte (die nacht was de klok vooruitgezet, dus een uur minder slaap) naar Flevoland. Na een kwartiertje wachten begonnen de eerste vaarders te arriveren en konden we na het gebruikelijke begroeten onze boten afladen en inpakken.

Het doel van de tocht was het oefenen van rechtuit varen en het doen van kruispeilingen. Na wat instructie over het rechtuit varen door Marc en Hannie, werd de groep in twee delen gesplitst om niet te groot te worden. De helft waar ik in meevoer ging vervolgens met  onder andere Jan Akkerman en Wouter van Hamersveld op pad naar het water. Daar werden eerst nog even de eerste koersen voor het deel tot Pampus uitgezet waarna iedereen instapte om over te steken richting Muiderzand. Vandaar ging het binnen de eilanden door naar de strekpieren van Muiden. Een paar dames hadden nog wat aanmoediging en mental support nodig, vooral vanwege de wind van opzij (zuidwest, kracht ruim 4 bft) die voor iemand zonder scheg erg hinderlijk kan zijn. Dan ging het pal voor de wind naar het noorden om achter Pampus even in de luwte te kunnen uitblazen. Na een klein kwartiertje ging het dan direct van pampus met koers 275 naar de IJtoren bij de monding van het buitenij. Hier zaten we in de volle wind met de voor het IJ typische rommelige en kruisende golven van dit keer ongeveer 50 cm hoog. Dat wil wel eens lastig zijn zoals Wouter snel ervoer. Voor hij goed in de gaten had dat zijn heupzwaai niet genoeg was lag hij al in het water. Snel weer in zijn boot geholpen pompte hij zijn boot leeg en kon de groep weer verder. Zonder verdere problemen bereikten we al snel Durgerdam, waar we in de haven uitstapten en onze boten op de dijk legden. Jan moest wel geholpen worden met uitstappen omdat die de avond ervoor zijn knie verdraaid had en erg moeilijk liep en haast niet zijn boot in- dan wel uit kon komen.

De stop in Durgerdam
De stop in Durgerdam

In verband met de frisse wind en miezerbuitjes werd al snel besloten in de kroeg te lunchen, waar iedereen lekker op temperatuur kon komen onder het genot van koffie en erwten- dan wel uiensoep. Na daar een uur te hebben gezeten werd Jan weer in zijn boot geholpen en vertrokken we weer richting IJtoren. Vandaar heb je een goed overzicht op het water en werd de vaargeul overgestoken om dan recht tegen de wind in naar het PEN-eiland te varen. Eenmaal daar aangekomen werd als oefening een kruispeiling verricht op het muiderslot (130), Pampus(70) en de IJtoren(330). Daarna staken we met koers 120 recht over naar de eilandjes boven het muiderzand. Daarbij moest wel met enige regelmaat Hans teruggefloten worden omdat hij er steeds als een haas vandoor speerde. Het laatste stuk voeren we parrallel aan de vaargeul tot ton IJM6 om dan diagonaal voor de ingang van de marina langs over te steken (niet echt slim natuurlijk, maar ja, als je moe bent....). Eenmaal weer aangekomen op het Almeerderzand bleek de andere groep daar ook net te zijn. Ondanks dat ik het laatste stuk als erg zwaar ervoer door een steeds loevende boot en te weinig gevaren kilometers in de afgelopen weken, kijk ik toch terug op een geslaagde tocht.

Dick

 

De route heen
De route heen
       
De route terug
De route terug
 

Laatst geupdate op ( woensdag 02 april 2008 )
 
< Vorige   Volgende >
..