vrijdag 22 september 2017

www.qajaq.nl

         
  • English
... Home
Een Tuilik maken van neopreen PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
woensdag 15 februari 2006
tuilik in qajaqAangespoord door een discussie op het qajaqUSA forum over de bestelling van materiaal voor het maken een neopreen Tuilik. en doordat we de voordelen van de Tuilik (van neopreen) hadden ervaren tijdens het oefenen van rollen op het Qajaq Træf in Denemarken, zijn wij deze winter ook aan de slag gegaan om een Tuilik van neopreen te maken.
In eerste instantie was het de bedoeling om mee te doen met de bestelling in de VS, maar gelukkig zijn we achter een adres in Italie gekomen die voor concurrerende prijzen ook vellen neopreen kan leveren. Maar vanuit Italie zijn de transportkosten een stuk lager en hoeven we geen invoerrechten te betalen.
Samen met een aantal qajaq enthousiasten uit Turnhout (B) hebben we in totaal 7 vellen neopreen uit Italie laten komen (5 dubbelzijdig gevoerd en 2 enkelzijding gevoerd).

tuilik in phasesIn Amersfoort hebben we in een aantal avonden op zolder twee tuiliks in elkaar gezet. We hebben het patroon van QajaqUSA (Shawn Baker) gebruikt en Dick heeft naar aanleiding van een artikel op het forum van Roy Martin een patroon bedacht voor een driedelige kapuchon. (patroon beschikbaar via de download pagina)
Als eerste hebben we aantal maten genomen voor de body. De omtrek van de kuiprand, de Tuilik moet er natuurlijk wel omheen passen. De lengte van de voorzijde van de kuiprand tot de kin als we helemaal op het achterdek liggen en andersom van achterkant kuip tot aan de schedelbasis, zodat de Tuilik lang genoeg is als je helemaal voor of achterover ligt. Deze maten blijken helemaal in het patroon van QajaqUSA te passen, we hoeven deze dus niet aan te passen.
Nadat we het patroon hebben overgenomen op het neopreen, worden de onderdelen uitgeknipt.
Voor het lijmen hebben we een neopreenlijm gebruikt die je kan kopen bij diverse duiksportzaken. De naden tweemaal insmeren, laten drogen en dan tegen elkaar aandrukken, eerst de hele naad tegen elkaar aan en dan nog eens alles stevig aandrukken. We hadden al wat proefjes gedaan en we staan versteld van de belastbaarheid van een gelijmde naad. Dit is ruimschoots voldoende voor de Tuilik, aangezien er weinig tot geen belasting op de naden komt. Stikken van de naden is dus niet nodig.
Bij het lijmen van de het gladde kant van het enkelzijdig (N1S) neopreen onderaan de Tuilik voor de afsluiting met de kuiprand, blijkt dat de lijm niet houd. Op het gladde neopreen laat de lijm onder een beetje belasting zo weer los. tunnel stitchNet als bij een fietsband blijkt dat opruwen van het oppervlak met schuurpapier de oplossing is om wel een stevige hechting te geven. Om losscheuren te voorkomen, stikken we hier voor de zekerheid wel met een eenvoudige rijgsteek. Op de N1S zijde gebruiken we een stuk rond elastiek om te voorkomen dat de draad direkt door het neopreen heen snijd.

Aandachtspunten:

  • Bewaar het neopreen opgerold. Anders loop je het risico op compressiepunten in de stof. als dit toevallig een stuk van een naad is, heb je niet over volle dikte van de stof hechting en dus mogelijk een zwak punt.
  • Als je het QajaqUSA patroon gebruikt, overweeg dan de mouwen iets ruimer te maken zodat je ook een dikke trui onder de tuilik kunt dragen.
  • Bij het lijmen aan de gladde zijde van het N1S, deze eerst opruwen met schuurpapier voor een betere hechting
  • Zorg er bij het lijmen van de tunnel aan de kapuchon op dat je de stof van de tunnel steeds iets oprekt. Hierdoor gaat de tunnel naar binnen staan en zal deze beter rond het gezicht sluiten.


Gebruikte lijm: Cressi sub / Seac Sub (zelfde lijm) en Seal Cement van AquaSeal. Alle lijmen geven een zeer goede en sterke hechting.
Neopreen leverancier: Elios Sub
Kapuchon patroon:  via downloads pagina

Patroon overnemen
Patroon overnemen
Patroon knippen
Patroon knippen
 

Lijm op naad smeren
Lijm aanbrengen op de naad
Naad aandrukken
Naad stevig aandrukken

mouw delen
Delen van de mouw. De boord is van enkelzijdig neopreen.
Mouw gelijmd
De gelijmde mouwen met extra ruimte voor kleding.

voorzijde kapuchon
Voorzijde van de kapuchon
achterzijde kapuchon
Achterzijde van de kapuchon

tunnel van de kapuchon
De tunnel van de kapuchon
complete kapuchon
De complete kapuchon

Filip wil ook even passen
Filip wil ook even passen
Wij zijn er klaar voor
Wij zijn er klaar voor

tuilik in qajaq
tuilik in de qajaq
onderwater test
De onderwater test

Laatst geupdate op ( vrijdag 03 november 2006 )
 
< Vorige   Volgende >
..