vrijdag 01 juli 2022

www.qajaq.nl

         
  • English
... Home arrow Nieuws
Nieuws
Verslag lokale tv - rollen met Helen Wilson PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
vrijdag 24 juni 2011

Interview OmmenLeeftDe lokale omroep OmmenLeeft heeft een leuke reportage gemaakt over de eskimoteer clinics van Helen Wilson, 18/19 juni 2011.
Op dit moment alleen via internet, maar ze hopen in de tweede helft van dit jaar ook via de kabel. Wat mij betreft verdienen ze het.

 

Laatst geupdate op ( vrijdag 24 juni 2011 )
Lees meer...
 
Helen Wilson geeft rolling clinic - 18/19 juni PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
zondag 20 februari 2011

Een van de bekendste Greenlandstyle rolling goeroe's, de Amerikaanse Helen Wilson , komt naar Nederland.
Arend Bloem en Tahé Marine Zweden, hebben de drijvende kracht achter  zeekayakforum.nl (Freek Knol) gevraagd om dit evenement te organiseren.

De datum is bekend; 18 en 19 juni.

Meer informatie is te vinden op het zeekayak forum . Door sponsoring van Kanocentrum Arjan Bloem kunnen de kosten laag gehouden worden.

Klik op lees meer voor de trailer van Helen's DVD.

Laatst geupdate op ( zondag 20 februari 2011 )
Lees meer...
 
Een nieuwe Masik is uit PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
woensdag 29 september 2010

Masik zomer 2010Op de website van Qajaq USA staat weer een Masik klaar om te downloaden. De Masik is een online tijdschrift dat wordt uitgegeven door Qajaq USA en verschijnt een aantal malen per jaar.

In deze editie de volgende onderwerpen (in het engels):

# The UK Traditional Kayak Meeting 2009 -  by Bill Samson
# Teaching Rolling  - The Human Kayak Method -by Helen Wilson
# Editor's Letter - by Tom Milani
# President's Letter - by Greg Stamer
# Getting Started on Ropes - by Dubside
# Dubside talks with the President of Qaannat Kattuffiat  - Interview with Dubside and Niels Thomassen
# Preparing for Greenland - by Jeanette Rogers
# Greg Stamer talks with the President of Qajaq Japan - as transcribed by Dubside
# Experience SSTIKS - by Jeanette Roger
# Making a Tuilik, Akuilisaq, & Cockpit Cover - by Dana Rutherford
# Paddle Survey - by Roy Martin

Via deze link kom je op de download pagina voor de Masik.
Veel lees plezier.

Laatst geupdate op ( woensdag 29 september 2010 )
 
Workshop paddle carving PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
vrijdag 20 februari 2009

In samenwerking met de Canadese Tsimshian kunstenaar Ed Bryant North West Coast Trading organiseert stichting Paddlelife een workshop waarin de deelnemer op traditionele wijze een kano peddel vervaardigd. De vervaardigde peddel is enerzijds te beschouwen als kunstobject, maar kan tevens daadwerkelijk worden gebruikt in het water.

De workshop vereist een minimale deelname van 8 personen en zal gedurende 2 dagen plaatsvinden. Uitgangspunt is dat de eerste dag wordt gewerkt van 10.00 uur tot 18.00 uur. De tweede dag zal naar verwachting worden gestart rond 10.00 uur en zal rond de klok van 16.00 uur de workshop worden afgerond. De lunch zal rond de klok van 12.30 plaatsvinden maar dit kan altijd in overleg met de groep worden aangepast. Tussentijds zullen kleine pauzes worden gehouden. Op de tweede dag zal, gezien de tijd, er geen uitgebreide lunch zijn. Er wordt echter wel gelegenheid geboden om tussendoor een hapje te kunnen eten.

LET OP: We brengen deze workshop hier onder de aandacht, maar dit is niet de workshop die qajaq.nl organiseert. De aankondigig hiervan volg binnenkort. 

Lees meer...
 
Tijd om de site weer bij te werken PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
donderdag 02 oktober 2008

Er is om allerlei redenen een tijdje weinig nieuws te lezen geweest op de qajaq.nl site. Vanaf nu zal de site weer regelmatig worden bijgewerkt. Allereerst gaan we de schade een beetje inhalen met enige artikelen die al geplaatst hadden moeten zijn.

Binnenkort  volgen de eerste updates.

Laatst geupdate op ( donderdag 02 oktober 2008 )
 
Het virus heeft weer toegeslagen PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
zondag 06 april 2008

Het (bouw)virus heeft weer toegeslagen en ik ben inmiddels begonnen met het bouwen van weer een zeekajak.
Ditmaal heb ik gekozen om te bouwen via de hout strip bouw methode, waarbij de romp van een kajak (of kano) wordt opbouwd van lange strippen hout  van plm 20mm x 5mm. Deze strips worden aan elkaar gezet over een set mallen heen die tezamen de dimensies van de kajak aangeven. Als het hout netjes is afgewerkt, dan word het afgedekt met een glasmat en epoxylaag met als resultaat een een robuuste, slijtvaste en relatief lichte kajak.
Na twee kajaks op de traditionele skin-on-frame methode te hebben gebouwd leek het mij wel aardig om dit eens uit te proberen.

Black Pearl
Foto: Bjorn Thomasson
Ik heb gekozen voor een ontwerp van Björn Thomasson , de Black Pearl, een laag volume zeekajak ontworpen volgens de lijnen van traditionele Oost Groenland kajaks. Ik had in Denemarken en in Zweden al eens gevaren in deze kajak en dat sluit goed aan bij wat ik inmiddels gewend ben in mijn skin on frame kajaks. Bij het bestellen van de tekening moet je net als voor een traditionele groenland kajak je maten, zoals lengte, breedte heupen, schoenmaat, doorgeven. Björn verwerkt dit dan in zijn ontwerp, zodat de Black Pearl geheel op je eigen maten is afgestemd.

Je kan het  uitgebreidde bouw verslag vinden via deze link: Black Pearl 

Laatst geupdate op ( donderdag 10 april 2008 )
 
Een Soul-Mate voor Valerie PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
maandag 24 maart 2008
Afgelopen vrijdag  ben ik met Dick op bezoek geweest bij Valerie Welch, een lid van onze kanovereniging, k.v. Keistad (Amersfoort), die al een tijdje bezig om een solo open kano to bouwen van red ceder strips.
Valerie heeft voor een fraai ontwerp gekozen, een Soul-Mate van Carrying Places. Een kano met zeer fraaie lijnen en vanwege de terugvallende boorden (tumble home) niet zo eenvoudig te strippen. De romp is inmiddels al compleet en wacht nu op het glasvezel en epoxy. Ik ben zeer benieuwd naar het eindresultaat maar dat kan gezien de huidige staat van de kano alleen maar heel fraai worden. Je kan Valeries vorderingen volgen op http://www.paddler.nl.
 
Open kano in Zweden PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
maandag 24 maart 2008
Tijdens het googlen naar wat meer informatie over stripbouwen van kajaks en kano's, kwam ik een aardige site tegen over het bouwen van een open (strip)kano in Zweden. Het leuke hiervan is dat de pagina's ook in het Nederlands zijn.
De site en kano zijn gemaakt door Alex Wedzinga, die een aantal jaren geleden in Zweden is gaan wonen en werken. De kost wordt er verdiend met een outdoorwinkel en kano en kajak activiteiten, dus zoek je nog een leuke vakantie bestemming, neem eens kijken op zijn website.
De paginas over het bouwen geven een aardig stapsgewijs inzicht in het bouwen van een fraaie open kano. Meer informatie kan je vinden op http://www.prive.route62.se/kanobouw/index.htm.
 
Maak een goede start in 2008 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
donderdag 10 januari 2008

Kajak RevolutionIk werd onlangs geattenteerd op een inititief in Groenland, het land waar de oorsprong van onze kajak hobby ligt. Alhoewel het kajakken weer opleefd in Groenland, is dit met name rondom de grotere nederzettingen. Om het kajakken ook in de afgelegen (armere) gebieden van Groenland te stimuleren is een Groenlandse kajak bouwer een educatief programma begonnen om via de scholen in deze afgelegen gebieden de kajak traditie te stimuleren. Je kan dit initiatief steunen doormiddel van een kleine donatie via de website van deze kajakbouwer.

http://www.greenlandkayaks.gl/revolution.html  

 
Nieuw: Ocean Paddler Magazine PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
vrijdag 13 juli 2007

Ocean Paddler MagazineVandaag rolt in Engeland het eerste exemplaar van een nieuw en spectaculair magazine van de persen, Ocean Paddler Magazine.
Zoals de titel al aangeeft is het een tijdschrift voor de actieve peddelaar op de oceanen (lees zee). Ocean Paddler zal maandelijks verschijnen en zal artikelen bevatten over technieken, tochtverslagen van expedities, weektrips en dagtochten, peddelen in de branding en tidal races, interviews met (bekende) peddelaars, materiaal testen, etc. Eigenlijk alles wat je mag verwachten van een dergelijk magazine.

Inhoud van de eerste uitgave:
Expedition: Rounding Tassie
Interview:
Jeff Allen
Preparation:
Expedition Planning
Destination:
Croatia
Capture:
Photographic Inspiration
Preparation:
Incident Management
Trip:
In Search of the Queen of Inch's Glass Covered Coffin
Review:
P&H Cetus Sea Kayak
Technique:
Sea kayaking photography
Stern words: Brian Wilson - Paddle Loudly!

and, much, much more..


Meer informatie over dit unieke tijdschrift (voor zover ik weet enig in zijn soort in West Europa) kan je vinden op de website van Ocean Paddler , waaronder een aardig aanbod voor een abonnement.

Het Ocean Paddler wordt uitgegeven door Masik Publishing. Een aardige link naar de herkomst.

Laatst geupdate op ( vrijdag 07 september 2007 )
 
Freya Hoffmeister en Greg Stamer doen rondje IJsland PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
zaterdag 09 juni 2007

Twee weken geleden hebben Freya en Greg besloten om rond IJsland te gaan peddelen. De korte termijn van het besluit is een extra uitdaging om alles voor elkaar te krijgen. Maar het lijkt erop dat het allemaal is gelukt. Afgelopen vrijdag zijn ze vertrokken naar IJsland om aan hun lange peddeltocht te beginnen. Als alles goed gaat zullen Freya en Greg eind juli de laatste peddelslagen doen om het rondje kompleet te maken.

Het verloop van deze tocht zal te volgen zijn op het weblog van Freya en op het KayakQuixotica weblog kan je de voortgang van deze onderneming volgen.

Naschrift 10 juni: Net na het schrijven van dit bericht, lees ik dat er al sinds een dag al niets van ze is vernomen. De kustwacht heeft een grootscheepse zoekaktie gestart.
Naschrift 11 juni: Ze zijn gevonden. Niets aan de hand. Het blijkt het een foutje in de communicatie geweest te zijn. Pfeew.

Laatst geupdate op ( maandag 11 juni 2007 )
 
SOF test robuustheid PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
maandag 29 januari 2007

Tijdens de groenland kayak rollen clinics (27-28 januari 07) georganiseerd door de NKB en zeekajak.nl is een aantal malen de vraag naar voren gekomen of een skin on frame kayak wel stevig genoeg is.

Nu wil het toeval dat er vandaag toevallig een video link is geplaatst op het Qajaq USA forum. In dit artikel vindt u een link naar deze video. Overtuig uzelf en neem een kijkje.

Laatst geupdate op ( donderdag 23 oktober 2008 )
Lees meer...
 
Nieuwe eskimoteervideos op kayakways.net PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
zondag 07 januari 2007

Cherri Perry and Turner WilsonCherri Perry en Turner Wilson hebben de handen ineen geslagen en hebben rondom hun inspanningen op het gebied van de traditionele kayak een gezamelijke website gemaakt.

Op deze website staat onder andere een sectie met instructieve videos over de Groenlandstijl eskimoteren. (videos via "ongoing - rolling videos".
Veel plezier op deze website: kayakways.net .

Laatst geupdate op ( zondag 07 januari 2007 )
 
Film: Nanook van het noorden op google video PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
maandag 04 september 2006

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Laatst geupdate op ( maandag 04 september 2006 )
 
Zelf schrijven op Qajaq.nl PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
zondag 14 mei 2006
www.qajaq.nl is nu al ruim een half jaar live en om er een echte gemeenschap/groep van te maken, lijkt het ons leuk om jullie de mogelijk te geven om een bijdrage te kunnen leveren aan de site en op die manier je ervaringen te delen met anderen.
Lees meer...
 
Europees deel van QajaqUSA friends kaart PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
dinsdag 13 december 2005

Om inzicht te geven waar iedereen zich bevind in Europa hebben we het Europese deel van de qajaq USA friends map toegevoegd aan het menu van qajaq.nl. Heb je je nog niet aangemeld op Frappr volg dan de link en meld je aan.
Europese qajaq USA friends kaart.  

Laatst geupdate op ( dinsdag 13 december 2005 )
 
Video peddel maken door Matt Johnson PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
zaterdag 03 december 2005

Ter ondersteuning van de Chuck Holst pdf voor het maken van een Groenland Peddel heeft Matt Johnson een 30 minuten durende video samengesteld waarin het gehele process zeer visueel en stap voor stap wordt weergegeven. Video bekijken .
Deze video is zeer de moeite waard. Als je een peddel wilt gaan maken, maar ook als je al een peddel hebt gemaakt.
Groenalnd peddel maken - Building a Greenland paddle 

Laatst geupdate op ( donderdag 23 oktober 2008 )
 
QajaqUSA Frappr kaart PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
woensdag 30 november 2005
Greg Stamer van QajaqUSA heeft op de website van Frappr een kaart aangemaakt voor de vrienden van QajaqUSA. Als iedereen met interesse voor de traditionele qajaq zich daar aanmeld, dan geeft deze kaart een mooi beeld waar iedereen te vinden is. Maak jezelf ook zichtbaar en meld je aan op de Frappr QajaqUSA friends site.
Laatst geupdate op ( donderdag 01 december 2005 )
 
Qajaq.nl live PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
zondag 06 november 2005

Ongeveer een maand geleden is het internet adres www.qajaq.nl vastgelegd. En sinds die tijd zijn we bezig geweest om qajaq.nl een nieuw gezicht te geven en de inhoud van de vorige site over te zetten. Ook heeft de inhoud een iets andere structuur gekregen en wordt deze beheerd via een zogeheten "content management systeem", Joomla! .
Het werken aan de site gaat gewoon door en in de loop van de tijd zullen er leuke nieuwe zaken aan de website worden toegevoegd.
Net als op de vorige site zullen er met enige regelmaat artikelen door ons worden geschreven. Maar we willen ook graag artikelen van anderen plaatsen om zodoende het fenomeen qajaq vanuit meerdere bronnen te belichten.
Ondanks het feit dat er hard is gewerkt aan deze nieuwe site, kan het zijn dat bepaalde zaken niet goed werken. Mocht dit zo zijn, laat het ons dan weten via de kontakt link bovenaan de pagina.

Het Qajaq.nl team. 

Laatst geupdate op ( vrijdag 11 november 2005 )
 
..