vrijdag 01 juli 2022

www.qajaq.nl

         
  • English
... Home arrow Bouwverslagen
Bouwverslagen
Qajaq bouw 2009 - Dick, Machiel & Marcel PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
zondag 10 oktober 2010
Ok, Als Tom een nieuwe Pearl bouwt, Marcel niet tevreden is over zijn oude (gekochte) boot, Machiel een nieuwe SOF wil bouwen en ik een stripper wil als boot voor meerdaagse tochten moet het er blijkbaar van komen. Eind 2008 gaan we op zoek naar een plek om twee nieuwe boten te bouwen en één boot te herbouwen. We vinden al snel een loods met voldoende ruimte bij een kunstenaar, maar die komt uiteindelijk op zijn belofte terug zodat we opnieuw moeten gaan zoeken.  Marcel vind uiteindelijk een ruimte achter het restaurant van vrienden die we mogen gebruiken zolang er niet verbouwd wordt.  Op dat moment schatten we in dat we er 3 maanden bezig zullen zijn……….
Laatst geupdate op ( zondag 10 oktober 2010 )
Lees meer...
 
Het eerste zaadje is jaren geleden gelegd PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Monique   
vrijdag 20 februari 2009

Het eerste zaadje is jaren geleden gelegd: tijdens een ijzige wintertocht op de Grevelingen gaf Frans vd Lelie ons een houten peddel. Vreemd, een dergelijk smal blad, je voelde het water zomaar zingen door de peddel, je voelde alle trillingen van het water naar je handen gaan, zo is het begonnen.
Daarna meer en meer kilometers peddelen met die rare tandenstoker, de kajak van Freya H uitproberen tijdens een workshop, voor het eerst in een zelf gebouwde skin-on-frame van Tom en Dick zitten. Zo is het van droom wens idee naar spijkers met koppen (uhum nietjes in strippen) en uiteindelijk resultaat gegaan.

 Black Pearl in white

Laatst geupdate op ( vrijdag 20 februari 2009 )
Lees meer...
 
Een kajak voor Marnix, de wavepiercer PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
maandag 10 september 2007

wavepiercer

Nu er voor Filip een Seaflea is gebouwd, kan een kajak voor Marnix natuurlijk niet uitblijven. En aldus heb ik voor de vakantie nog een kajak in elkaar gezet. In dezelfde bouwstijl als de Seaflea van Filip en naar een ontwerp van Dick van Zanten, de "wave piercer".

Naast dat deze kajak zeer geschikt is voor Marnix, kan hij vanwege het ontwerp ook worden gebruikt als trainingskajak voor het Groenland stijl rollen. Hieronder een korte fotoimpressie van deze kajak.

Laatst geupdate op ( vrijdag 14 september 2007 )
Lees meer...
 
Filip's Sea Flea PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
woensdag 29 augustus 2007
Tijdens de vakantie van vorig jaar (2006) was mijn nieuw gebouwde SOF erg in trek bij mijn twee jongens (Marnix & Filip). Soms werd er zelfs bijna om gevochten. Zodoende was bij het idee ontstaan om voor de vakantie van dit jaar een wat beter passsende kayak voor de kinderen te maken. Maar zoals dat gaat zijn er ook altijd wel andere klussen thuis te doen en al was het voornemen er om er ruim voor de vakantie aan te beginnen ben ik uiteindelijk in het pinksterweekeinde begonnen. Als model heb ik gekozen voor een Seaflea naar ontwerp van Tom Yost. Omdat de tocht (die we in eerste instantie zouden varen) op de Wadden op Pinksterzondag was afgezegd wegens slecht weer, is Dick ook nog langs geweest om een handje te helpen.
En natuurlijk heeft Filip ook flink meegeholpen aan zijn eigen Seaflea, zodat er tijdens de vakantie in Zweden in gepeddeld kan worden.
seatrial in Zweden

 

Laatst geupdate op ( woensdag 29 augustus 2007 )
Lees meer...
 
Lekkende luiken PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tom Steenbergen   
woensdag 11 april 2007

loslatende kitEen kort verslagje over lekkende luiken. In de laatste versies van de SOF's hebben we schotten en de bijbehorende luiken ingebouwd. De luiken waren bevestigd met een kit (beddingcompound) en op traditionele wijze vastgestikt aan de huid. Dit heeft lang standgehouden, maar na ongeveer jaar van veelvuldig openen en sluiten van de luiken en de flexibele huid is de hechting tussen de kit en het plastic van de luiken losgelaten en zijn de luiken gaan lekken.

Wat nu te doen. Nou eigenlijk heel simpel. Luik en kit verwijderen en opnieuw monteren, deze keer met een ondersteunende ring van polyethyleen (PE) onder de huid en bevestigd met schroeven. Uiteraard wel waterdicht gemaakt met een kit tussen de luikrand en de huid.  Als de huid en het luik nu bewegen dan gaat de onderliggende PE-ring met het luik en de huid omhoog en komt er geen spanning op de tussenliggende kit. 

Laatst geupdate op ( donderdag 19 april 2007 )
Lees meer...
 
Qajaq bouw 2006 - Dick & Tom PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Dick van Zanten   
zondag 08 oktober 2006

Image

Tijdens het varen met onze eerste boten hebben Tom en ik ontdekt dat de boten die wij in 2003 bouwden niet volledig aansloten bij het gebruik dat wij ervan wilden maken. De eerste boten zijn gebouwd zoals dat in de diverse boeken werd beschreven door Morris/Cunningham voor Tom’s groenlander en door Wolfgang Brinck voor mijn baidarka. De boten die hieruit voortkwamen waren relatief hoog in volume en met een hoog achterdek. Bovendien was het in mijn baidarka moeilijk om met benen tegen de gunwale te varen door het gepiekte  dek.  Wat wij zochten waren lichtere laag-volume boten voor dagtrips, uitgerust met schotten en luiken zowel voor als achterin en een laag achterdek voor gemakkelijke lay-back rolls. Bagageruimte zou genoeg moeten zijn voor hooguit een weekend. Verder was er een wens om wat sneller te kunnen varen.

Laatst geupdate op ( donderdag 13 september 2007 )
Lees meer...
 
..