dinsdag 05 juli 2022

www.qajaq.nl

         
  • English
... Home
Boswandeling op Ameland (Holwerd - Nes) - 31 mei
zaterdag 04 oktober 2008
Het was vanochtend weer vroeg op om af te reizen naar het noorden van het land. Om 9 uur verzamelen op de veerbootpier bij Holwerd. Onder een zwaarbewolkte lucht en vreemd aangekeken door de toeristen die de met de veerboot naar Ameland gaan, steken we met 6 peddelaars van wal. Het is 5 over 10. We steken de vaargeul over zetten koers (0°) richting boei xx in de geul die "boven"de vaargeul van de veerboot loopt. Vanaf deze boei volgen we de geul, met de stroom mee om zoveel mogelijk te profiteren van de eb stroming.
Laatst geupdate op ( zaterdag 04 oktober 2008 )
Lees meer...
 
Tijd om de site weer bij te werken
donderdag 02 oktober 2008

Er is om allerlei redenen een tijdje weinig nieuws te lezen geweest op de qajaq.nl site. Vanaf nu zal de site weer regelmatig worden bijgewerkt. Allereerst gaan we de schade een beetje inhalen met enige artikelen die al geplaatst hadden moeten zijn.

Binnenkort  volgen de eerste updates.

Laatst geupdate op ( donderdag 02 oktober 2008 )
 
Het virus heeft weer toegeslagen
zondag 06 april 2008

Het (bouw)virus heeft weer toegeslagen en ik ben inmiddels begonnen met het bouwen van weer een zeekajak.
Ditmaal heb ik gekozen om te bouwen via de hout strip bouw methode, waarbij de romp van een kajak (of kano) wordt opbouwd van lange strippen hout  van plm 20mm x 5mm. Deze strips worden aan elkaar gezet over een set mallen heen die tezamen de dimensies van de kajak aangeven. Als het hout netjes is afgewerkt, dan word het afgedekt met een glasmat en epoxylaag met als resultaat een een robuuste, slijtvaste en relatief lichte kajak.
Na twee kajaks op de traditionele skin-on-frame methode te hebben gebouwd leek het mij wel aardig om dit eens uit te proberen.

Black Pearl
Foto: Bjorn Thomasson
Ik heb gekozen voor een ontwerp van Björn Thomasson , de Black Pearl, een laag volume zeekajak ontworpen volgens de lijnen van traditionele Oost Groenland kajaks. Ik had in Denemarken en in Zweden al eens gevaren in deze kajak en dat sluit goed aan bij wat ik inmiddels gewend ben in mijn skin on frame kajaks. Bij het bestellen van de tekening moet je net als voor een traditionele groenland kajak je maten, zoals lengte, breedte heupen, schoenmaat, doorgeven. Björn verwerkt dit dan in zijn ontwerp, zodat de Black Pearl geheel op je eigen maten is afgestemd.

Je kan het  uitgebreidde bouw verslag vinden via deze link: Black Pearl 

Laatst geupdate op ( donderdag 10 april 2008 )
 
TKBN tocht IJmeer
maandag 31 maart 2008

Even uitblazen achter Pampus
Even uitblazen achter Pampus
Op zondag 30 maart was een tocht gepland door de TKBN, en wel van het Almeerderzand naar Durgerdam en weer terug. Tom was Helaas verhinderd en zo vertrok ik 's morgens in alle vroegte (die nacht was de klok vooruitgezet, dus een uur minder slaap) naar Flevoland. Na een kwartiertje wachten begonnen de eerste vaarders te arriveren en konden we na het gebruikelijke begroeten onze boten afladen en inpakken.

Laatst geupdate op ( woensdag 02 april 2008 )
Lees meer...
 
Een Soul-Mate voor Valerie
maandag 24 maart 2008
Afgelopen vrijdag  ben ik met Dick op bezoek geweest bij Valerie Welch, een lid van onze kanovereniging, k.v. Keistad (Amersfoort), die al een tijdje bezig om een solo open kano to bouwen van red ceder strips.
Valerie heeft voor een fraai ontwerp gekozen, een Soul-Mate van Carrying Places. Een kano met zeer fraaie lijnen en vanwege de terugvallende boorden (tumble home) niet zo eenvoudig te strippen. De romp is inmiddels al compleet en wacht nu op het glasvezel en epoxy. Ik ben zeer benieuwd naar het eindresultaat maar dat kan gezien de huidige staat van de kano alleen maar heel fraai worden. Je kan Valeries vorderingen volgen op http://www.paddler.nl.
 
Open kano in Zweden
maandag 24 maart 2008
Tijdens het googlen naar wat meer informatie over stripbouwen van kajaks en kano's, kwam ik een aardige site tegen over het bouwen van een open (strip)kano in Zweden. Het leuke hiervan is dat de pagina's ook in het Nederlands zijn.
De site en kano zijn gemaakt door Alex Wedzinga, die een aantal jaren geleden in Zweden is gaan wonen en werken. De kost wordt er verdiend met een outdoorwinkel en kano en kajak activiteiten, dus zoek je nog een leuke vakantie bestemming, neem eens kijken op zijn website.
De paginas over het bouwen geven een aardig stapsgewijs inzicht in het bouwen van een fraaie open kano. Meer informatie kan je vinden op http://www.prive.route62.se/kanobouw/index.htm.
 
Maak een goede start in 2008
donderdag 10 januari 2008

Kajak RevolutionIk werd onlangs geattenteerd op een inititief in Groenland, het land waar de oorsprong van onze kajak hobby ligt. Alhoewel het kajakken weer opleefd in Groenland, is dit met name rondom de grotere nederzettingen. Om het kajakken ook in de afgelegen (armere) gebieden van Groenland te stimuleren is een Groenlandse kajak bouwer een educatief programma begonnen om via de scholen in deze afgelegen gebieden de kajak traditie te stimuleren. Je kan dit initiatief steunen doormiddel van een kleine donatie via de website van deze kajakbouwer.

http://www.greenlandkayaks.gl/revolution.html  

 
Zeven nieuwe peddels
zondag 28 oktober 2007

Zeven nieuwe peddels
Zeven nieuwe peddels (foto: Hans Heupink)
Gisteren hebben 7 deelnemers 7 peddels uit het hout gesneden die zij op donderdag zorgvuldig in elkaar hadden gelijmd.

De dag begon om negen uur met een kop koffie of thee en uitleg. Daarna was het hard werken geblazen om alle stappen uit te voeren en zodoende de stukken hout langzaam te transformeren in peddels.

De laminaten zijn dit jaar samengesteld uit grotendeels red ceder met een essen kern en eiken strips langs de bladen. We hadden een mooi stukje mahonie op de kop getikt voor de tips. Dit geeft uiteindelijk een fraaie rode en harde tip, maar tijdens het bewerken is gebleken dat het bij het schaven snel afbrokkeld.

Na een lange dag van schaven, aftekenen en schaven wordt er trots geposeerd en kunnen de peddels mee naar huis om daar afgewerkt te worden met wat schuurpapier en lijnolie.

Laatst geupdate op ( zondag 28 oktober 2007 )
 
Peddelen rond de Roggenplaat - Oosterschelde
woensdag 24 oktober 2007

Image

Op zaterdag 14 oktober zijn we een dagje wezen peddelen met de TKBN op de Oosterschelde. Een dag van erg vroeg opstaan, weinig wind, veel zon en fraai stuk Zeeuws water om te peddelen rondom de Roggenplaat. Vanaf de Zeelandbrug naar de Oosterscheldekering en terug. Echt genieten.

Laatst geupdate op ( zondag 28 oktober 2007 )
Lees meer...
 
Rollen met Maarten
dinsdag 23 oktober 2007

scullen

Vrijdag (22 september) ben ik met Maarten naar het strand bij Bunschoten geweest om hem les te geven in het eskimoteren. Maarten heeft al twee keer deelgenomen aan de zwembadcursus van K.V. Keistad, maar kan nog niet helemaal boven komen. We hadden hier al een tijdje een afspraak voor staan, maar tot nog toe was er steeds iets tussen gekomen. Nu eindelijk de kans waargenomen om eens te kijken of de "wavepiercer" zich leent voor rol lessen.
(de orca op de achtergrond hadden we net gevangenWink)

Laatst geupdate op ( woensdag 24 oktober 2007 )
Lees meer...
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 Volgende > Einde >>

Resultaten 11 - 20 van 44
..